PGNiG a Chevron budú v Poľsku spoločne hľadať bridlicový plyn

31.03.2014 Celý región

Varšava 31. marca (TASR) - Poľský plynárenský gigant PGNiG a americký koncern Chevron sa dnes dohodli, že budú spoločne hľadať bridlicový plyn na juhozápade Poľska.

Krajina chce urýchliť prieskum z dôvodu narastajúceho napätia vo vzťahu s Ruskom, ktoré je veľkým dodávateľom plynu. Informovala o tom agentúra AP.

Poľsko, ktoré je závislé od ruského plynu, chce diverzifikovať energetické zdroje a svoje nádeje vkladá do údajne veľkých zásob bridlicového plynu. Varšava tiež požaduje od Európskej únie (EÚ), aby vyvinula jednotný energetický systém a znížila závislosť od Ruska.

Európski lídri diskutujú o prípadných ekonomických sankciách proti Moskve pre jej politický konflikt s Ukrajinou. Rusko nedávno oznámilo, že zvyšuje cenu plynu pre Ukrajinu, cez ktorú sa transportuje plyn do strednej a západnej Európy.

"Skúsenosť posledných týždňov nám ukázala, že Európa musí prejaviť viac solidarity v energetickej oblasti," povedal počas uplynulého víkendu poľský premiér Donald Tusk. Ten požaduje zvýšenie investícií do európskej plynovodnej siete, jednotnú nákupnú politiku a zvýšenie úlohy uhlia a bridlicového plynu v energetickom mixe.
 

Vyberte región